torsdag 28 juli 2011

En kortfattad historia om ATS

American tribal style bellydance, förkortat ATS, är en ganska ny dansform som har spridit sig över världen. Historien tog sin början i Kalifornien på 60-talet med Jamila Salimpour.
Jamila och hennes grupp Bal Anat blandande dansstilar från Mellanöstern och Nordafrika och publiken var förtjust. En av hennes studenter var Masha Archer som grundade San Francisco Classic Dance Troupe. Masha satte inget namn på sin dansstil utan kallade det helt enkelt för magdans. Man dansade till en större variation av musik, inte bara populärmusik från Mellanöstern utan man blandade även in opera, klassisk musik, folkmusik från andra länder osv. En av hennes elever och medlem i dansgruppen kallar stilen lite på skämt för Tribal Art Noveau. Den eleven är Carolena Nericcio som började studera för Masha vid fjorton års ålder. 1987 grundade hon gruppen FatChance BellyDance som idag är i mitt tycke den absolut främsta dansgruppen inom ATS.

Det är Carolena som har skapat den dansstil vi har idag med arv från Jamila och Masha.
Dansen är improviserad med en ledare som bestämmer vad resten av dansgruppen skall göra. Formationerna gör att man enkelt kan byta håll på gruppen om man tex har publik på fler sidor. Carolena utvecklade tecken för varje rörelse, oftast en arm eller huvudrörelse som resten av gruppen enkelt kan se. Resultatet blir en dans där alla i dansgruppen kan ändra steg och formationer enstämmigt, nästan magiskt för publiken. 

Läs hela långa historien här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar