lördag 28 april 2012

Dags för en ny kjol?

Jaipurkjolar med 25 yard cupcake från TribaNawaar under till vänster och 10 yard från Megafashionstock till höger.

Tribalgarderoben består som bekant av många delar, men det som kanske syns mest och som i längden nog tar mest plats måste ändå vara kjolarna. Ett problem för oss svenska tribaldansöser är att det just inte finns några svenska försäljare av dessa tyghav, vilket förstås är tråkigt men helt enkelt så verkligheten ser ut. Då får man anpassa sig, och som tur är finns internet! Det finns en uppsjö av olika onlineförsäljare av tribalkjolar och vi tänkte här dela med oss av våra erfarenheter av de som vi själva har köpt ifrån.

Ebay är en stor och aldrig sinande källa till både glädje och sorg. Man bör vara noggrann med att kolla upp vem det är man köper ifrån för att inte råka illa ut. Sök gärna på tex tribe.net eller google om det finns någon annan dansös med erfarenhet av säljaren och kvaliteten på kjolarna. Just kvaliteten och pålitligheten kan nämligen variera en del. De ebayförsäljare vi har köpt av är samtliga så kallade ebay-stores, alltså inte privatpersoner som säljer enstaka kjolar utan onlinebutiker på Ebay som (oftast) för lager och säljer nya oanvända kjolar i ganska stora mängder. Oavsett om man köper från en privatperson eller från en ebay-store ska man kasta ett öga på deras feedback score och de senaste kommentarerna, eftersom det brukar kunna säga en del om hur nöjda deras köpare är. Ett paypal-konto kan också vara att rekommendera för säkra internetbetalningar. Med det sagt kommer här en liten översikt på våra inköpsställen.

Fia har köpt två kjolar och Maja en från Ebellyfashion. Tyget är i lite grövre kvalitet, men de är riktigt bra sydda. Tvätta dem väldigt försiktigt bara för de krymper rejält. En 25 yard kostar $ 52.89 och frakten går på $ 14.99.

Två stycken 16 yard från Ebellyfashion

Maja har också köpt en kjol från Veils of Arabia, en kjol som nog kan räknas som ganska unik i tribalsammanhang. Denna speciella 20-yardskjol gick för AU$ 64.99  och då tillkom frakt på AU$43.50 också, vilket innebär att den ligger i ungefär samma prisläge som en jaipur. Både skick och leveranstid var mycket bra och köpet kan kanske ses som ett lyckosamt exempel på att man mycket väl kan bli nöjd även med oprövade säljare!

Specialkjol från Veils of Arabia

Sedan har vi en ebay-försäljare som vi inte riktigt kan rekommendera. Fia har köpt tre av sina kjolar från Wendy Balisle och samtliga kom inom två veckor och utan att fastna i tullen. Men Irja fick sin kjol först efter tre månader och i fel färg och Maja fick också sin efter tre månader, dock i rätt färg. Vi känner ytterligare en person som aldrig fick sin beställda kjol och det var svåra problem med att få tillbaka pengarna. Wendys första affär på ebay avslutades vid årsskiftet och hon startade genast en ny som nu också verkar ha försvunnit. Och därmed avslutar vi ebaykapitlet.

http://www.baliisle.net/  http://www.bonanza.com/booths/wendybalisle https://www.facebook.com/balitribal

Längst till vänster en Dip Dye från Tribe Nawaar, övriga är jaipurkjolar från Wendy Balisle. Foto: Alvida Rosenlund 

Jaipurkjol med en 10 yard skirt från
Megafashionstock under.
Under: en 25 yard i satin från
Megafashionstock.

En av våra favoriter är Bharat på onlinebutiken Megafashionstock. De saluför kjolar i både bomull och satin. Berenike har en 25 yards i satin och den är mycket välsydd och effektfull. Ett hav av kjol. Vi har även en uppsjö av hans 10 yards i bomull i alla möjliga olika färger. De passar utmärkt som underkjol eller att träna i, men är i minsta laget om man vill drapera och haka upp kjolen på olika sätt. Man kan även köpa mycket prisvärda haremsbyxor i satin från honom. Enda nackdelen med denna säljare är att man ibland kan få lite annorlunda färg än vad man har beställt. En svart kjol dök upp i vitt och nyanserna ser inte riktigt ut som på bilden osv. En 25 yard i satin kostar $ 46.99 och en 10 yard bomull kostar $ 29.99 och frakten ingår i priset. Paketet kommer på bara ett par veckor och har så vitt vi kan komma ihåg aldrig fastnat i tullen. Vi har dessutom prövat att tvätta dem i maskin och de krympte inte. Men kan dessutom beställa en längre kjol upp till 39 tum utan extra kostnad!

Dip Dye "Magic" med jaipur under och Bharats haremsbyxor.

Dip Dye "Dream" och jaipur från Tribe Nawaar
TribeNawaar är en riktigt proffsig sida som säljer mycket annat än bara kjolar. De har dels de vanliga 25 yards cupcake i riktigt fin kvalitet, men även jaipur, dipdyes och de nya Sari trim skirts. En 25 yards cupcake kostar $90, Jaipur $75, DipDyes $98 och Sari trim skirts $98. Om din beställning ligger på mellan $70-$129.99 så går frakten på $37.95. Kjolarna är av riktigt bra kvalitet och man får det man beställer. Paketen har tyvärr en förmåga att fastna i svenska tullen och då blir slutpriset 200-350 kr dyrare. Fia fick betala 327 kr för att lösa ut sin DipDye. Vill man ha en riktigt pålitlig säljare så är TribeNawaar att rekommendera. Berenike som var på väg att köpa en DipDye som var lite längre blev kontaktad angående ett fel som Jennifer hittade, med bilder bifogade på skadan och olika valmöjligheter om hur gå vidare med detta. Det hela resulterade i att det blev en Sari trim skirt istället och en mycket nöjd kund!

Sari trim skirt från Tribe Nawaar och 25 yard bomullskjol från Bharat.

På senare tid har vi upptäckt Magicalfashions, en sida med ett digert kjolutbud och otroligt vackra specialkjolar som vi inte sett någon annanstans. I en tävling vann Berenike 10% på valfri vara och passade därför på att beställa en Aishwarya skirt. Dock gäller inte den fasta fraktkostnaden som står utsatt vid priset när man beställer internationellt. Till Sverige blev fraktkostnaden istället $25 i det här fallet. En annan sak som är väldigt positiv är att man liksom hos Megafashionstock kan beställa valfri längd, dock till en fast extra kostnad av $10 om man väljer annat än standardlängd. Kjolen, som dessutom var måttbeställd, kom i ilfart direkt från Indien (helt utan synbart samband med Magicalfashions, utan från en Kuldeep, med bifogad kopia på ID-handling och allt!) bara 10 dagar efter betalningen! Betalad en onsdag morgon, vid dörren med DHL en fredag. Haken är att DHL envisas med att komma under dagtid utan förvarning, så därför kan det ta någon dag extra innan man faktiskt får paketet. Men det blev ingen tull!

Trots den extremsnabba leveransen är kjolen mycket välsydd. Dessutom i ett gediget bomullstyg som är dubbelvävt och således skiftar i ton så färgen blir liksom elektrisk, med ett helt annat djup än bilden på hemsidan visar. Det kan vara en bra idé att skölja den i kallt vatten för att få bort överskottsfärgen, eftersom den är otroligt färgmättad och torrfäller.

Aishwarya skirt från Magical Fashions & Jewelry


Ytterligare en "bubblare" som verkar lovande vad gäller kjolutbud, och som vi troligen kommer att testa att beställa kjolar från framöver, är tyska Shaila. Berenike har köpt bland annat bälten från henne tidigare och varit mycket nöjd, och eftersom varorna skickas från Tyskland slipper man tull!

Självklart finns det många många fler att välja på men vilken ni än väljer att köpa ifrån, kontrollera säljaren så gott det går. På tribe.net finns det som sagt mycket bra skrivet och hittar du inte det du söker efter i kjolväg så släng iväg en fråga till en eller flera försäljare. Det har vi gjort till Bharat på Megafashionstock, till exempel. Vi undrade ifall han kunde tänka sig att göra kjolar på 16 och 25 yard i bomull, och det kunde han! 16 yards kostar $42 och 25 yards kostar $61, och vill man ha en längre som tex 39 tum så kostar det $5 extra. Annars så ingår även nu frakt och allt i priset. De här vidare kjolarna får man beställa via mail, och han skickar en invoice via Paypal. Dock finns det risk för att e-posten hamnar i hans skräpfilter, så man kan behöva puffa lite om man tycker att det drar ut på tiden. Maja, som beställde en 16 yard fick vänta jättelänge på sin invoice, så som tur var så behövde hon inte ligga ute med pengar utan kjol. Kjolen kom 3,5 veckor efter betalningen. Berenike, som beställde en 25 yard, hade däremot bättre tur, även fast hela processen var lite långsammare än när man beställer direkt från sidan. Kjolen kom dock bara ca 2,5 veckor efter betalningen, som vanligt mycket välsydd och fin. En liten hake här är leveransen. DHL återigen envisas med att försöka leverera paketet vid dörren under dagtid, så om du inte är hemma då kan det ta någon dag extra att få kjolen tillhanda. Men man slipper tull!

Oavsett om din kjolgarderob har börjat ta över din "civila" dito, eller om du sitter inför den angenäma uppgiften att beställa din allra första kjol, så hoppas vi att du har lite nytta av denna guide. Vi tar också gärna emot tips på andra inköpsställen ifall du tycker att vi har missat något! Dela med dig av dina egna smultronställen i kjolköpardjungeln!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar