torsdag 24 juli 2014

Historiens vingslag

Jag har en tendens att fokusera väldigt mycket på att ATS är en modern dansform. Oftast presenterar jag stilen som "American Tribal Style Bellydance, en modern sorts magdans". Och det är den ju. Vissa av stegen vi utför har knappt två år i bagaget. Men samtidigt är dess huvudsakliga beståndsdelar desto äldre, och det glömmer jag lätt bort.

Visste ni att tre fjärdedelar av Tiktaalik är utbildade arkeologer (även om ingen av oss jobbar inom arkeologi längre)? Med detta följer ett enormt intresse för det mesta som är gammalt och förhistoriskt, samt i mitt fall en fascination för 'ursprung' eller företeelser i originalform så att säga. När jag nyligen var på semester i Rom så passade jag på att besöka Vatikanmuseerna. En lång och på tok för varm dag avslutades i samlingen som kallas The Gregorian Egyptian Museum, och där i en glasmonter hittade jag något oväntat och alldeles alldeles underbart..

Fingercymbaler!

Och det är inte vilka fingercymbaler som helst, utan fingercymbaler i brons från Jerusalem - som enligt min knapphändiga okulära besiktning är extremt snarlika de vi själva använder (mittenparet såg ut att ha ungefär samma storlek som våra Nefertitis/Arabesque från Saroyan) - daterade till 1450-1350 f. Kr. Dom är alltså hissnande 3500 år gamla! Bara sug på den insikten en stund...!

Som en liten jämförelse kan nämnas att vi här hemma i Norden vid ungefär den här tiden (äldre bronsålder) ägnade oss åt att lägga stenar på hög, göra hällristningar och skapa diverse mystiska "kultföremål". Birka fanns inte. Sigtuna fanns inte. Visby fanns inte. Stockholm fanns inte. Göteborg fanns inte. Men i Jerusalem spelade dom på likadana fingercymbaler som vi använder idag.

Knapphändig information, tycker arkeologen. Men det är fina linjära mönster som skymtar fram!
Jag måste erkänna att tanken svindlar i min nördiga hjärna. :) Saroyan har en pyttekort historielektion på sin hemsida och pratar där om att det finns belägg för att cymbaler faktiskt satt på dansares fingrar så tidigt som 500 f. Kr, men för mig känns det naivt att tro att föremålen i Vatikanens egyptiska utställning har använts till något annat. Kanske inte den bäst underbyggda arkeologiska teorin, jag vet, so shoot me. :)

Spännande, intressant och roligt är det i alla fall! Jag undrar så hur dom låter...

/M
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar