söndag 6 november 2011

Hur Tribal kom till Sverige del 5

* Del 5 i serien skriven av Ulla Edenmark *

På ett tidigt stadium blev jag inbjuden till Norge för att undervisa i Tribal. Publiken där hade gillat as-Sayfs version och ville ha mer. Jag var på flera orter, och lämnade i Oslo och Sandefjord efter mig några entusiaster som jobbade vidare och bildade de första norska tribalgrupperna. Tribal Empire blev 2002 inbjudna till att uppträda på en show arrangerad av al-Farah på Månefisken, en scen som vi fortfarande räknar som en av våra absoluta favoriter.

Då, 2002, hade vi börjat experimentera med att dansa tribal eller ATS som det senare började kallas, till turkisk 9/8 musik, och visade upp både vanlig improvisation, svärd i form av Bird, och den nya 9/8 dansen i Norge, till publikens förtjusning. Vi experimenterade mycket, och fick vår inspiration ifrån många håll på den tiden.

Varje år från 2001 presenterade vi vårt nya material på Stockholm Bellydance Festival, och hela sommaren kunde man se oss på söndagarna på BabaJan, då etnografiska muséets restaurang. Vi började undervisa med öppna klasser, och snart hade vi terminskurser på Studiefrämjandet i Stockholm. Och så växte tribal som dansform….och spred sig, till Uppsala, till Linköping, Gotland, Eskilstuna, Göteborg, Umeå…när Tribal Fusion dök upp chockade vi Oslo med en totalt ny stil – men det är det som lockar med Tribal – det är en dansstil i ständig utveckling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar