fredag 18 maj 2012

Varför så få?

Av tradition är det övervägande kvinnor som dansar orientaliskt. Det är kanske förståeligt, det är en tämligen feminin stil, men hur kommer det sig att det är så få män som ger sig på ATS och Fusion som ju trots allt skiljer sig en hel del från den traditionella magdansen? Se Fias inlägg Alla kan dansa! för exempel på manliga fusiondansare, och här kommer några klipp vi har lyckats skrapa ihop på manliga ATS-dansare - för de är verkligen inte särskilt många även om de existerar!

Tribal Studio Flourish:Florida Tribal Dance, avancerad klass:Shades of Araby:Och här ett klipp ni känner igen från Berenikes Raqs Rhodope-inlägg, Kalbelia Troupe:Tribal Unity:
Umberlily:

Akula Nartakah, som tyvärr har väldigt få filmklipp men är värda att länka till ändå!:


Och avslutningsvis som en extrafin fredagspresent kommer här något så trevligt som ett klipp med enbart manliga ATS-dansare, ur Tribal Unity, Umberlily, Shades of Araby och Akula Nartakah! Enjoy!Faktum är att det inte finns några som helst förbud eller tabun vad gäller män och ATS, ett par stycken medverkar i exempelvis Tribal Basics vol 4. Så varför är det så ovanligt i såväl tränings- som uppträdandesammanhang? Är det för att både ATS och Fusion till viss (eller ganska stor) del är sprungna ur just den orientaliska dansen? Är det på grund av fördomar om att män inte kan lära sig arm undulations och höftskak (vilket ju bara är fånigt - titta på salsan till exempel!)? Är det på grund av okunskap - en tro att män inte får gå ATS-kurser för att det är en strikt kvinnlig dansstil? Är det för att reklamen är alltför riktad mot kvinnor? Är det på grund av brist på manliga förebilder (vilket jag hoppas jag åtgärdat i någon liten mening med det här inlägget!)?

En intressant diskussion kring manliga ATS-dansare kan man hitta på tribe där Valizan, medlem i gruppen Shades of Araby och instruktör på FCBD's än så länge enda Brother Studio, beskriver sin syn på saken. Läs- och tänkvärt!: http://ats.tribe.net/thread/fa79f39d-ae96-4599-bedd-f5d3ba9e7d9a

Såvitt vi vet (och upplys oss gärna om vi har fel!) väntar Sverige fortfarande på sin första manliga ATS-dansare. Kanske är det någon du känner? Om vi inbitna entusiaster med gemensamma krafter försöker få våra pojkvänner, killkompisar, män, bröder, fäder och söner att åtminstone testa vore det väl helt otroligt om inte någon skulle fastna?! Eller? :) ATS är en dans för alla, brukar jag säga när jag promotar i bekantskapskretsen!

/M

3 kommentarer:

 1. Det var ett märkligt sammanträffande att jag tittade in på hemsidan för första gången och möts av detta inlägg. Det var lite den frågan jag ställde mig - är det en dans som män kan dansa? Jag har blivit sugen på att prova på att dansa eftersom jag har en vän som gör det. Tänkte försöka komma till workshop:en på kulturernas karneval i helgen. /Liam

  SvaraRadera
 2. Liam, du är varmt välkommen!

  SvaraRadera
 3. Så även på detta! Hoppas vi ses då!

  https://www.facebook.com/events/442044369139479/

  SvaraRadera