fredag 1 juni 2012

Kring armar och hals - konsten att hitta *~tribalsmycken~*


En detalj som gör väldigt stor skillnad för helhetsintrycket på scen är alla smycken som man hänger på sig, och det är definitivt 'more is more' som gäller! En scenkostymering utan smycken känns helt enkelt lite naken. Ett 'otränat' skandinaviskt öga kanske skulle säga att det är stilrent och elegant, men det är inte så mycket tribal. Så det är bara att kapitulera och börja samla!

Smycken från Indiska

Var får man då tag på alla dessa smycken? Rent geografiskt så kommer de oftast från Centralasien; från nomadfolk och områden som Kuchi, Turkoman och Rajasthan. Det är alltså ganska tunga smycken, ofta i oxiderat silver och med halvädelstenar och glaspärlor man vill åt. I vissa fall kan de också vara replikationer tillverkade i plast, men alldeles oavsett så är det långt ifrån allt vad magdansglam heter till både utseende och känsla. Men måste man då fara så förskräckligt långt för att få tag på dem? Måste man skicka iväg släkt och vänner till andra sidan jordklotet om man inte kan fara själv? Nej, en hel del kan man hitta på Indiska! Utbudet är riktigt bra emellanåt, och har man tur så är det dessutom rea och då kan man passa på att köpa på sig smycken och sådant som man också kan göra om till annat, tex fästa på en bh! I samband med olika föreställningsevenemang som tex Indisk Tebjudning, kan man ha turen att hamna på en basar också där man ofta kan hitta direktimporterade smycken, ofta till mycket bra pris. Maja kom över sitt favorithalsband på Raqs Uppsala så även på de lite mer småskaliga haflorna är det inte ovanligt att någon har med sig saker de vill sälja. Lite otippat så kan jag också avslöja att jag hittat en del på Glitter, så håller man bara ögonen öppna så kan man hitta smycken där man minst av allt anar det. Som den gången jag var in i en obskyr liten butik på en bakgata i Hässleholm och trillade över ett afghanskt halssmycke till nästan inget pris alls....

Halsband från den obskyra butiken i Hässleholm

Armband från Glitter

Annars är återigen internet ett alternativ för oss i Sverige. De flesta återförsäljare av kjolar och dylikt brukar också tillhandahålla smycken, ofta unika "one-of-a-kind", men de unika smyckena är väldigt populära så priserna är därefter. Men Shaila, som i huvudsak säljer just tribalsmycken, var så generös att när jag beställde annat från henne så skickade hon med en kuchi-pendang som present! Den har hamnat på min bh. Annars så kan man göra riktiga fynd på ebay, men kolla i vanlig ordning upp försäljaren om du har möjlighet. Ett paypal-konto är också att rekommendera för säker betalning.

Kuchipendang från Shaila. En mycket trevlig överraskning!

En återförsäljare på ebay som jag varmt kan rekommendera är Ethnic Arts Bazaar. De har otroligt fina och genuina smycken som man kan komma över till mycket bra pris om man har tur. Vid varje smycke finns dessutom närmare info om var just det aktuella smycket kommer ifrån, så det är samtidigt väldigt lärorikt. De är också pålitliga att ha att göra med, för man får det man beställt i ilfart, och det är väl förpackat.

Tibetanskt halsband från Ethnic Arts Bazaar

Halsband från Naga tribe (Nordöstra Indien) till vänster och från Tibet till höger. Ethnic Arts Bazaar.

Ibland kan man vilja ha något färgglatt som fyller ut lite mer. Jag hittade ett halsband hos en annan ebay-försäljare, Hongyun, som jag är mycket nöjd med. Det gör inga anspråk på att vara genuint eller unikt på något sätt - det produceras i mängd och är säkert till stor del av plast, men det är mycket välgjort och gediget med en skön tribalkänsla. Det kostade $19 och frakten ingick. Det kom dessutom otroligt väl förpackat i en utskuren frigolitkartong!

Halsband från Hongyun


Halsbandet från Hongyun + det afghanska fyndet från Hässleholm. Banjarahalsband från Indiska längst upp närmast halsen.

Är man pyssligt lagd kan man med fördel även göra egna smycken! De blir garanterat unika och möjligheterna är oändliga. Det är ju smidigt att kunna skapa precis det man vill ha, och därmed slippa leta bland otaliga försäljare, när man känner att något saknas i samlingen. Pärlaffärer finns både i de flesta städer och på internet (exempelvis Beaded Jewelry och Korall.nu som Maja gärna handlar från, men också på ebay kan man hitta massor,och annars så är det bara att googla!) och behöver man lite inspiration och förslag så kan även hobbyaffärer som Panduro och dess återförsäljare rekommenderas. Just Panduros priser ligger dock ofta i överkant i jämförelse med andra pärlförsäljare.

Majas hemmapysslade armband i fejksilver och halvädelsten.

Det är roligt med smycken och ju mer man kommer in i det desto mer nyfiken och intresserad blir man av historien bakom, av ursprunget och kulturen det kommer ifrån. Risken är bara att när man väl börjat samla så är man fast och tillsammans kommer vi säkert att kunna bidra väsentligt till folklivsinstitutets samlingar och dokumentation av den svenska tribaleran som förhoppningsvis kommit för att stanna!


Plötsligt kan det hända att man får en oväntad present också :) Halsband från Egypten.


Avslutningsvis får FCBD illustrera ATS-termen 'more is more' i smyckesammanhang!
/B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar