lördag 9 juni 2012

Scensmink - Ögonmakeupen

Generellt sett så kan man ta lite mer av allting när man står på scen och speciellt om det är en riktig scen med starkt scenljus då detta kommer att "äta upp" sminket en hel del. Ögonbrynen kan vara lätt att glömma bort, men de kan behöva fyllas i lite extra, annars finns risken att det ser ut som att man inte har några alls. Lite extra rouge är inte heller fel.

När det kommer till själva ögonsminket så är det mycket en smaksak vad man väljer att sminka sig i för färger och former. Återigen så får man väga in på vilken slags scen man ska stå på; är det dagsljus, dämpat inomhusljus eller starkt scenljus, och kommer du att vara nära eller långt ifrån publiken?

Jag föredrar att göra sotningar när jag ska uppträda, tycker att de framhäver ögat otroligt bra och går att matcha med både scenkläder och bindis men det är ju som sagt en smaksak, och alla har ju olika bevämlighetsnivåer när det gäller smink.


Om jag ska vara nära en publik, tex Café Style, så brukar jag välja en för mig neutralare sotning i guld och brunt och en mer diskret eyeliner. Här kan man ju köra på bara eyeliner också om man vill men eftersom jag har hooded eyes, dvs inte mycket av mina ögonlock syns när jag har mina ögon öppna, så känner jag mig inte riktigt bekväm i det och tycker inte heller att det gör så mycket för mig om det inte är en riktigt ordentlig 50-tals vinge vill säga. Berenike däremot har så fantastiskt fina ögon som passar väldigt bra med bara eyeliner eller en sminkning med eyeliner som huvudnumret. Eyeliner förstärker hennes naturliga ögonform och hon får en kattliknade effekt, superfint helt enkelt.


Om jag ska stå på en riktig scen så brukar jag sminka mig i antingen mörkare färger eller färgglada färger med en mer markant eyelinervinge. Det finns också små knep man kan ta till för att få till olika önskvärda effekter när man ändå ska bli sedd på håll. Ett exempel är att använda ljus kajal på nedre vattenlinjen vilket gör att ögonen ser större ut. Ett annat är att medvetet dra eyelinern strax under den nedre fransraden, istället för så nära som möjligt. Inte så snyggt på nära håll men på lite avstånd ser ögat bara mer markerat ut.Ett halvsuddigt exempel på svart kajal vs ljus kajal. Det vänstra ögat ser
påtagligt mindre ut i jämförelse.

På senare tid så har jag börjat använda lösögonfransar och tycker att det är supersnyggt på foton just för att ögonen syns mer. Jag föredrar halvfransar, alltså lösfransar som går från mitten av ögat till den yttre ögonvrån, eftersom de känns skönare på. När det kommer till valet av vilka fransar man köper så ska man defintivt tänka att mer är mer, mitt första par blev så pass naturliga att de inte ens syntes. Vilket kan vara bra i vanliga fall, men inte på scen. More is always more!

För att få sminket att hålla på locket hela dagen så använder jag en primer. Jag föredrar Urban Decay Primer Potion, men det finns bland annat Too Faced Shadow Insurance, Nars primer och Lumene Eye base för att nämna några. Jag har väldigt oljiga ögonlocket så Urban Decay är det enda som håller sminket bra på plats. Det kommer att komma upp ett eget inlägg om primers och lösfransar vid ett senare tillfälle.

Glitter är också väldigt effektfullt när man står på scen. Det som är viktigt att tänka på är att man använder glitter som är gjort för och säkert att använda vid ögonområdet. Varianten som man köper i tex hobbyaffärer är grövre och kan repa ögat om man får glitter i det. För att fästa glittret så använder jag en klibbig bas, tex Glitter Glue från LaSplash.

Fortsättning i scensminkserien följer under sommaren!

/L

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar