onsdag 7 november 2012

Puja - Moving meditation

Puja (uttalas något i stil med [puh-dja] på engelska) är en långsam rörelsesekvens hämtad från den klassisk-indiska danstraditionen, och ingår i nivå 1 av FCBDs nivåindelning. Den kallas också för moving meditation och är ett fint sätt att inleda en lektion eller träningssession på för att komma i stämning och bli avslappnad och koncentrerad. Den är dessutom så vacker att vi, och många andra, gärna använder den på scen ibland.


 Dansguppen Red lotus gör en Puja från 0:20Här ser vi Devyani Dance Company som inleder med en PujaTiktaalik inleder med en Puja vid studiefrämjandets scen på kulturnatten 2012 (bara ett smakprov från kulturnatten än så länge, vi är inte riktigt klara med filmerna därifrån än!)Här nedan följer Berenikes recension av pujaavsnitten på FCBD:s dvd-er:

"Pujan finns med på de flesta av FCBD:s dvd-er och i lite skiftande kvalitet. Den finns med på vol 1, den uppdaterade 4:an (Embellishments & variations), vol 5, 6 och 7.
Den återfinns inte alltid som "puja", utan på vol 1 och 7 benämns den som Moving meditation. Båda är filmade i klassrumsmiljö, men på 1:an ser man Carolena både bakifrån och i spegeln och både bild och ljud är klarare än på 7:an, som är ganska trist filmad enbart i spegeln så att alltihop blir spegelvänt och dessutom med dåligt ljud. Carolena berättar bara helt kort samtidigt som hon gör pujan, och lotusblomman är ganska flyktig, även om hon gör den långsamt och liksom stannar upp där (detta gäller både vol 1 och 7). 
På den uppdaterade 4:an så kallas den "Silent puja" och den görs helt utan tal. Den är filmad väldigt nära, så man ser bara delar av Carolena bakifrån (lite mer av henne i spegeln ibland dock, snett framifrån, men just lotusen försvinner helt ur bild. Då ser man bara hennes axlar och om man inte redan kan pujan så är det väldigt svårt att veta vad hon har för sig överhuvudtaget). Denna dvd rekommenderas inte ur pujahänseende! 
Pujan på vol 5 och 6 är i mitt tycke de bästa. På vol 5 finns den under "concepts" och på vol 6 under "welcome", samma upptagning på båda men inbäddade med annat i respektive avsnitt. Bäst och tydligast filmning och ljud. Carolena berättar dessutom utförligast här, om än marginellt, samtidigt som hon gör den. Man får också följa henne en gång under tystnad. 
Ett mycket prisvärt budgetalternativ är annars Carolenas kombinerade bok-cd-dvd-set som är en sammanslagning av valda delar av vol 1 (bla pujan) och den första utgåvan av vol 4 (som senare uppdaterats)  + en hel cd med musik av Helm, förutom den lilla boken där också pujan finns beskriven. 
FCBD:s dvd-er finns att ladda ner här; avsevärt billigare än att köpa de fysiska dvd:erna (då rätt mycket frakt tillkommer) och rekommenderas ändå som referensbibliotek för den som verkligen är intresserad av ATS®."  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar