fredag 30 december 2011

The missing link of the hexapod

I detta mitt allraste förstaste blogginlägg som Tiktaalikmedlem är det tänkt att jag ska försöka säga något om mitt perspektiv på ATS och dans, liksom en liten presentation. Den här texten skrevs egentligen i augusti i år, i ett annat sammanhang, men den stämmer fortfarande i allra högsta grad och passar så bra att jag delar med mig av den här med.

För att förstå 'vart jag kommer ifrån' i det här måste man ha en sak klart för sig. Jag har aldrig dansat. Jag har under större delen av mitt liv gått och närt den helt felaktiga inställningen att om man inte började dansa när man var fyra så är det "ingen idé". När jag flyttade till Uppsala började jag förstås studsa runt på nationernas dansgolv och hade skitkul med det, men jag har aldrig gått en danskurs i hela mitt liv. Utom 6-lektioners nybörjarkursen i vals/bugg/foxtrot med hjärtat för ett gäng med år sedan, och den gav inte direkt mersmak utan cementerade mer min gamla inställning om fyraårsgränsen.

Första gången jag kom i kontakt med ATS var på en kulturnatt för en sisådär fyra eller fem år sedan, minns inte så noga. Det jag däremot kommer ihåg är att jag och hjärtat gick och strosade lite planlöst och hörde spännande musik från Globalen. Vi såg inte så mycket för folksamlingen så vi gick närmare, och gissa hur förvånad jag blev då jag insåg att två av dansarna var gamla arkeologkursare till mig: Lina och Fia. Jag blev helt förtrollad av musiken, kläderna, samspelet och rörelserna (som jag inte för mitt liv hade kunnat gissa var okoreograferade). Så förtrollad att det var en av de få grejerna jag bokade in att jag skulle se på följande kulturnatt. Vilket jag också gjorde, och har gjort varje kulturnatt sedan dess.

För snart tre år sedan hade jag tillslut efter lång intern debatt lyckats övertala mig själv att man visst kan ta en nybörjarkurs i dans när man är över 25, oavsett om man dansat tidigare, och jag valde då att pröva på ATS på Studiefrämjandet i Uppsala. Det var Berenike som höll i kursen och på den vägen är det. Efter två nybörjarterminer gick jag upp till Ulla Edenmarks fortsättarkurs och efter två terminer där kände jag äntligen att jag började kunna såpass mycket att jag förstod hur mycket det finns kvar att lära sig - om ni förstår hur jag menar - och där är jag kvar. Under hösten har jag haft det stora privilegiet att få dansa med ett gäng sjukt sköna människor och intresset bara fortsätter att växa.

ATS är en otroligt dynamisk dansstil och handlar om så mycket mer än att bara lära sig alla stegen. Samspelet med gruppen och den ständigt flödande kommunikationen är för mig dansglädje förkroppsligad. Det känns liksom lite som att ha ett hemligt språk som inte vem som helst förstår. Det är få gånger jag är så nöjd med tillvaron som när musiken dånar och övergångarna flyter, och få gånger jag skrattat så gott som när det bara blivit pannkaka av alltihop. Att det sen oftast blir fint att titta på, och att man får samla och ha på sig fina kläder, smycken och smink också är bara bonus!

Fast något av det viktigaste under mina dansår har ändå varit gemenskapen och det sociala. Kanske är det något unikt för Uppsalas tribaldansare, förhoppningsvis och troligen inte, men en samling mer ödmjuka, hjälpsamma, inkluderande och livsbejakande människor får man leta efter! Trots mycket blandade kunskapsnivåer i grupperna har jag aldrig någonsin upplevt att det skulle finnas någon slags hierarki eller att man sett ner på folk för att alla inte är lika duktiga eller inte har hållt på lika länge. Dans är roligt och alla är välkomna liksom. Ju fler desto bättre! Kanske är det den atmosfären som har fångat mig, lika mycket som ATS:en i sig själv. Och så här två och ett halvt år senare kan man bara konstatera att jag om någon är bevis för att vem som helst oavsett förkunskaper kan lära sig, om man bara vågar ta det där första lilla steget! Och jag tror helt och fullt att ATS är en dans för alla!

 /M

måndag 26 december 2011

Bay City Shimmy!

ATS kan dansas till väldigt mycket olika musik, men med tiden så har det skapats alltmer musik speciellt för ATS. HELM har samarbetat med FCBD i många år och nu har även Phil Thornton fått upp ögonen för ATS och börjat samarbeta med dem. Bay City Shimmy är en av våra absoluta favoritlåtar, och det är vi nog inte ensamma om...!





















/B


lördag 24 december 2011

torsdag 22 december 2011

Tävling!

Nu är det dags för en liten tävling igen. Denna gång är temat historia och den ganska enkla frågan lyder:

När grundades FatChance Bellydance? Pluspoäng ges till den som kan namnge alla dess medlemmar.

Skicka det rätta svaret i en kommentar med namn eller mejla om du vill vara lite mystiskt hemlig till tiktaaliktribal@gmail.com senast vid midnatt den 5 januari 2012.

Så här glad blev Alvida efter vinsten i förra tävlingen och vi kan avslöja att temat på vinsten i denna tävling är broderi. Lycka till!


lördag 17 december 2011

"Glueing is the new sewing!"

För en som inte är någon större fena på att sy, och ännu mindre trivs med att nåla fast saker innan, kan ett syprojekt för dansgarderoben bli en ganska svettig upplevelse - utan att man behöver ta ett enda danssteg! Stressvettningar, någon? Hittills har det ju aldrig handlat om att sy i stadig vadmal om man säger så... Hur befriande var det inte när jag sist kom på att man ju kan limma istället! Särskilt som tofstriangeln som det var fråga om inte hör till de delarna man tvättar så ofta, om någonsin. Ilade iväg och skaffade textillim och voila! Bara att lägga ut delarna på plats! Sedan så kan man ju förstärka vissa områden om man vill efteråt genom att sy för hand, men då håller sig ju allt ändå där det ska vara så det känns betydligt lugnare.

limmad tofstriangel med tofsar av Colinette-garn

/B

tisdag 6 december 2011

Att skapa med ATS - är det överhuvudtaget möjligt?

Ett av de stora glädjeämnena när man dansar är för många av oss att skapa själv. Ibland bubblar hjärnan över av inspiration och infall som man vill testa, nu, genast! Hur kan det gå ihop med ATS, som är ett så specifikt system för improvisation i grupp? En del löser det hela genom att skapa helt egna stegvariationer och kombinationer och många är de grupper som således dansar ITS (Improvisational Tribal Style) istället för ATS (även fast de ibland själva kallar det ATS). Varför då envisas med ATS, "FCBD-style"? Det finns flera anledningar till detta och en av dem är tjusningen att kunna improvisera synkront tillsammans med människor man aldrig tidigare träffat, men som lärt sig samma språk. För det är så jag ser det, som ett språk, och jag har heller ännu inte sett någon ITS med ett sådant flöde och självklarhet som ATS även om man kan hitta kul idéer här och var.

Vilket språk som helst känns ganska träigt och trist om man bara håller sig på basnivån. Men om det just handlar om det talade/skrivna språket; är detta att ha lärt sig basnivån i sig anledning för mig att då gå vidare till ett annat? Bara för att finna att när basnivån återigen känns trist och enformig börja med ännu ett nytt språk? Ja, det är lätt att fastna i mönster när man dansar och ofta upprepar man sig själv, helt i onödan. För behåller man bara logiken så kan man skapa i princip hur mycket som helst. Och däri ligger så mycket av tjusningen, att ju mer vi lär oss grammatiken, desto flexiblare kan vi bli med orden/rörelserna, och verkligen kommunicera och skapa, tillsammans. Som författarens unika språkbehandling.

/B